lauantai 27. huhtikuuta 2013

Ilmassa suuren urheilujuhlan tuntua



Koripallo on liettualaisille toinen uskonto ja pyhä palvonnan kohde. Jos Suomessa paremman puutteessa keskustelu kääntyy säähän, täällä puhutaan koripallosta. Parhaimmat pelaajat ovat kovan luokan julkkiksia, joiden elämää seurataan myös koripallon ulkopuolella. Koripallo paitsi yhdistää myös jakaa kansaa, ja pelien jälkeiset rajut yhteenotot eivät ole Liettuassa harvinaisia.

Parisen viikkoa sitten uppouduimme syvälle Liettualaiseen kulttuuriin ja asettelimme takapuolemme Zalgiris Areenan yläkatsomon takarivin penkeille. Kyseessä ei ollut mikä tahansa katukorishölläily vaan vastakkain 12 000 katsojan eteen asettuivat kaksi Liettuan ylivoimaisesti kovinta joukkuetta –Vilnan Lietuvos Rytas ja kotijoukkue Kaunas Zalgiris.  Odotettavissa oli siis varsinainen hegemonia-ottelu naurettavaan reiluun viiden euron hintaan.

Jännitystä ilmassa ennen matsin alkua
Vihreä Zalgiris ja valkoinen Lietuvos Rytas

Kyseiselle koripallopelille ja sen valtaamalle intensiiviselle tunnelmalle on vaikea, ellei mahdotonta, löytää suomalaista vastiketta. Desibelit nousivat lähes korviasärkeviin lukemiin kun Zalgiriksen 11000 fania vuorottain hurrasivat omiaan ja buuasivat ja vihelsivät vastustajan saadessa otetta palloon. Suomalaisesta anniskelukäytännöistä poiketen faneja ryyditti katsomassa lukuisat oluttuopit ja lisäenergiaa sai hakea kioskilta kovien viinojen muodossa. Väliajoilla ja aikalisien minuuteilla yleisöä viihdyttivät Zalgiriksen cheerleader tytöt ja sponspreiden psonssaamat kilpailut.


Kiitos liettualaisen mäyräkoiran
katsomoon voi päästä kuivana.

Koripallomatsi on perhetapahtuma.
Lapset pahoinpitelivät paikallisen Valion maskottia.

Tunnelma ja huutomyrsky jatkui mylvivänä koko pelin ajan. Valitettavasti jouduimme karkaamaan pelistä viisi minuuttia ennen viimeisen ja ratkaisevan neljänneksen loppua, sillä viimeinen juna Kaunasista Vilnaan vislasi liikkeelle 21.15. Kavutessamme ulos stadionilta peli oli äärimmäisen jännittävä: Lietuvos Rytas oli noussut ensimmäisen kehnon neljänneksen altavastaavan asemasta tasapisteisiin, ja Zalgiris faneineen teki kaikkensa pysäyttääkseen vastustajan nousukiidon. Vilnaan palatessamme kuulimme, että Lietuvos Rytas (=Liettuan aamu) oli lopulta voittanut ennakkosuosikki Zalgiriksen muutamalla pisteellä. Liettualaiset ystävämme kehottivatkin meitä käymään useimmin Rytasin peleissä, sillä ilmeisesti toimme hyvää onnea ja pelisilmää pääkaupungin joukkueelle  -vaikka mielissämme kannustimme salaa Zalgirista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jaa ajatuksesi